Proteiny patří nejen do suplementačního plánu aktivního sportovce, ale jsou také vhodným doplňkem vyvážené stravy každého člověka. Jedná se o koncentrované zdroje bílkovin pro snadné doplnění těchto důležitých makroživin v případě, kdy nejste schopni přijmout dostatek bílkovin formou pestré stravy. Každý člověk by měl v závislosti na své fyzické aktivitě přijmout denně asi 1,2 – 2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.
K hlavním benefitům dostatečného příjmu bílkovin patří:
Proteiny se vyrábí z běžně dostupným potravin bohatých na bílkoviny. Obecně můžeme proteiny rozdělit na rostlinné a živočišné. Rostlinné proteiny se vyrábí z rostlinných zdrojů bohatých na bílkoviny, konkrétně se jedná o sóju, rýži, konopná semínka, hrách a další luštěniny. Díky tomu jsou skvělou alternativou pro vegetariány a vegany. Výhodou je také to, že se zpravidla jedná o přirozeně bezlepkové a bezlaktózové zdroje a jsou tedy vhodné i pro osoby, které mají potíže s trávením těchto látek.
Základní surovinou pro výrobu živočišných proteinů je především mléko. Vícesložkový protein je tvořen spojením několika druhů proteinům, což zajišťuje lepší výsledné vlastnosti. Obvykle se jedná o kombinaci bílkovin s různou rychlostí vstřebávání, kombinaci různých typů syrovátkových proteinů s případnou příměsí micelárního kaseinu nebo kombinaci různých zdrojů s odlišným aminokyselinovým spektrem. Vícesložkový protein je ideální pro všechny, kteří chtějí zajistit uvolňování bílkovin v organismu po delší časové období.